search icon
Juridiskie pakalpojumi

Publikācija

Uzņēmums var būt AML likuma subjekts pat tad, ja AML likums to skaidri nepasaka

Grāmatveži, juridisko pakalpojumu sniedzēji, finanšu iestādes un nekustamā īpašuma darījumu starpnieki skaidri saprot savu lomu kā Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma (“AML likums”) subjekti, tomēr kā ir ar pārējās nozarēs darbojošiem uzņēmumiem, kas grupas ietvaros sniedz iepriekš minētos pakalpojumu? Vai, sniedzot grāmatvedības pakalpojumus meitas uzņēmumam, uzreiz jāpieņem, ka uzņēmums ir AML likuma subjekts? Bet kā ar nekustamo īpašumu īpašniekiem, kas savā nekustamajā īpašumā nomniekiem dod iespēju reģistrēt juridiskās adreses vai arī tikai “pastkastītes”?

1. Grāmatvedības pakalpojumi

Saskaņā ar AML likuma 3.panta pirmās daļas 3.punktu AML likuma subjekti ir “ārpakalpojuma grāmatveži”, kā arī jebkura cita persona, kas apņemas sniegt palīdzību nodokļu jautājumos (piemēram, konsultācijas vai materiālu palīdzību) vai rīkojas kā starpnieks šādas palīdzības sniegšanā neatkarīgi no tās sniegšanas biežuma un atlīdzības esības.

Saskaņā ar Grāmatvedības likuma 34. panta otrāsdaļas 2. punktu ārpakalpojuma grāmatvedis ir persona, kura, pamatojoties uz rakstisku līgumu ar uzņēmumu (izņemot uzņēmuma līgumu), apņemas sniegt vai sniedz klientam grāmatvedības pakalpojumus kā komersants un atbilst zemāk norādītajiem kritērijiem:

  • uzņēmuma valdes locekļa vai darbinieka, kurš ir atbildīgs par grāmatvedības ārpakalpojumu sniegšanu, izglītības un pieredzes prasības atbilst tam, ka viņam ir vismaz pirmā līmeņa profesionālā augstākā izglītība (koledžas izglītība) Profesionālās izglītības likuma (izpratnē vai akadēmiskā augstākā izglītība (vismaz bakalaura grāds) grāmatvedības, ekonomikas, vadības vai finanšu jomā, un
  • šai personai ir vismaz trīs gadu darba pieredze grāmatvedības jomā.

Attiecīgi arī koncerna uzņēmums, kurš sniedz grāmatvedības pakalpojumus citām grupas jeb koncerna vai citādi saistītiem uzņēmumiem jebkur pasaulē, ir uzskatāms par ārpakalpojuma grāmatvedi un AML likuma subjektu.

Turklāt, Valsts ieņēmumu dienests (“VID”) savās Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (“AML”) vadlīnijās ir sniedzis informāciju, ka no 2023.gada 1.jūlija juridiskām personām, kas sniedz grāmatvedības ārpakalpojumus, ir jāsaņem licence. Tas nozīmē, ka licenci saņem pakalpojumu sniedzējs kā juridiskā persona, nevis katrs no uzņēmumā strādājošajiem grāmatvežiem.

2. Juridiskie pakalpojumi

Saskaņā ar AML likuma 3.panta pirmās daļas 4.punktu AML likuma subjekti ir “neatkarīgi juridisko pakalpojumu sniedzēji”, kad tie, rīkojoties savu klientu vārdā un labā, sniedz palīdzību darījumu plānošanā vai veikšanā, piedalās tajos vai veic citas profesionālas darbības, kas saistītas ar darījumiem sava klienta labā saistībā ar:

  • nekustamā īpašuma, komercsabiedrības kapitāla daļu pirkšanu vai pārdošanu;
  • klienta naudas, finanšu instrumentu un citu līdzekļu pārvaldīšanu;
  • visa veida kontu atvēršanu vai pārvaldība kredītiestādēs vai finanšu iestādēs; vai
  • juridisku personu vai juridisku personu dibināšanu, vadīšanu vai darbības nodrošināšanu, kā arī juridiskas personas dibināšanai, vadīšanai vai pārvaldībai nepieciešamo ieguldījumu veikšanu.

Saskaņā ar AML likuma 3. panta otro daļu: “Likuma subjekti, kas ir kādas grupas sastāvā, īsteno grupas mēroga politiku un procedūras, tostarp fizisko personu datu apstrādes politiku, kā arī grupā noteikto informācijas apmaiņas politiku un procedūras noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas nolūkā. Minēto grupas mēroga politiku un procedūras dalībvalstīs un trešajās valstīs efektīvi īsteno arī filiāļu līmenī un to meitas uzņēmumu līmenī, kuros likuma subjektiem ir kapitāla daļu vairākums.”

AML likums paredz noteikt, vai subjekts ir konkrētā likuma subjekts, pamatojoties uz saimniecisko vai profesionālo darbību. Turpretim, praksē ir manīts, ka VID tulko AML likumā noteikto tā, ka juridiskām personām, kuras sniedz AML likuma 3.pantā minētos pakalpojumus, arī tad, ja pakalpojumi tiek sniegti uzņēmumu grupas ietvaros neatkarīgi no tā, vai par pakalpojumiem tiek saņemta atlīdzība, ir uzskatāmi par AML likuma subjektu.

2021.gada 28.jūnijā tika ieviesti grozījumi AML likumā, kas paredz izņēmumus AML 3.pantam, t.i., tika ieviesta papildu sestādaļa, kas nosaka, ka subjekti, kas sniedz finanšu pakalpojumus, kuriem nav nepieciešama licence, un kuri sniedz pakalpojumus grupas ietvaros, nav uzskatāmi par AML likuma subjektiem. Lai gan AML likumā nav minēts, ka uzņēmumi, kas sniedz 3.pantā minētos pakalpojumus tā grupas uzņēmumiem, ir uzskatāmi par AML likuma subjektiem, tomēr ieviestie izņēmumi liecina, ka tie ir vienīgie izņēmumi pakalpojumu sniegšanā. Tātad likumdevējs ir tieši paredzējis ka uzņēmums nav uzskatāms par AML likuma subjektu tikai tad kad sniedz AML likuma 3. panta 6.daļā norādītos pakalpojumus grupas ietvaros.

3. Juridisko adrešu reģistrācija

Saskaņā ar AML likuma 3.panta pirmās daļas 5.punktu AML likuma subjekti ir arī juridiskas personas darbības nodrošināšanas pakalpojumu sniedzēji. AML likums 1.panta desmitās.daļas c) punkts definē juridiskas personas darbības nodrošināšanas pakalpojumu sniedzējus kā pakalpojumu sniedzēju, kas, cita starpā, nodrošina juridisku veidojumu vai juridisku personu ar juridisko adresi vai adresi pasta sūtījumu saņemšanai. Attiecīgi, ja nekustāmā īpašuma īpašnieks, juridiska vai fiziska persona, savā īpašumā dod piekrišanu reģistrēt juridiskās adreses juridiskajām personām, pat tad, ja juridiskās persona tajā faktiski neatradīsies (tai nebūs birojs norādītajā adresē), bet juridiskā adrese tiek reģistrēta kā “pastkastīte”, nekustamā īpašuma īpašnieks ir uzskatāms par AML likuma subjektu ar visām no tā izrietošajām sekām.

4. Kopsavilkums

Ja Jūsu uzņēmums sniedz kādus no augstāk minētajiem pakalpojumiem, AML likums uzliek Jūsu uzņēmumam pienākumu ievērot visas AML likuma subjekta prasības, proti, ir jāsagatavo iekšējās kontroles sistēma, jāveic sava riska novērtēšana, jāidentificē klients un jānosaka tā risks pirms darījuma attiecību uzsākšanas, jāieceļ par AML jomu atbildīgais darbinieks, jāveic darbinieku apmācības un regulāri jāpārskata gan iekšējās kontroles sistēmas atbilstība spēkā esošajiem AML normatīvajiem aktiem, gan jāpārliecinās par tās efektivitāti praksē.

Decembris 20, 2022 Elīza Grīnvalde, Vecākā juriste

Juridiskie pakalpojumi

Citas publikācijas

Ielādēt vēl

Juridiskie pakalpojumi

Citas pieredzes

    Ielādēt vēl